Sanadome

Optimaliseren spanning & verlagen energieverbruik

Sanadome Nijmegen bespaart na installatie ComEC spanningsregelaar

“Om onze gasten te kunnen verwennen en hun verblijf bij Sanadome zo aangenaam mogelijk te maken verbruiken we veel energie. Door installatie van de HyTEPS ComEC spanningsregelaar bespaart Sanadome 10% in een van onze Spa restaurants, wat enorm veel scheelt in de CO2 uitstoot.” - Gerard Keurhorst, Repair & Maintenance Manager bij Sanadome Nijmegen

✓ Optimaliseren Spanningsniveau

✓ Lager KWH-Verbruik

✓ Verbetering Efficiëntie

✓ MVO & Duurzaamheid

Besparen is belangrijk voor MVO

In een groene en bosrijke omgeving in Nijmegen ligt vier sterren Sanadome Hotel & Spa. In de Thermen stroomt mineraalrijk thermaal water, gezuiverd uit twee eigen bronnen. Sanadome zoekt continu naar mogelijkheden om de kwaliteit van de installaties te optimaliseren en waar mogelijk energie te besparen. Dit met het oog op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, kostenbesparing en het leveren van een constante kwaliteit aan gasten.

Continu op zoek naar optimalisatie

Een relatie attendeerde Gerard Keurhorst op de kennis, diensten en producten die HyTEPS levert op het gebied van energie-efficiëntie en stroomkwaliteit (Power Quality). Keurhorst heeft vervolgens deelgenomen aan één van de HyTEPS Power Quality trainingen. Daarna heeft HyTEPS op zijn verzoek een Power Quality & Energie scan uitgevoerd bij Sanadome. Uit de meetdata en analyse werd duidelijk dat Sanadome door installatie van een spanningsregelaar op sommige locaties een besparing van maar liefst 10% kon realiseren op het elektriciteitsverbruik (kWh)

10% besparing met spanningsregelaar

“De HyTEPS ComEC spanningsregelaar is door een installateur geplaatst. Na installatie heeft HyTEPS, tijdens commissioning, controlemetingen uitgevoerd. Door deze metingen werd inzichtelijk dat als de spanningsregelaar in werking is, we daadwerkelijk een lagere en dus optimale spanning in ons net hebben. Dit zorgt voor minder fluctuaties en een bewezen besparing op sommige locaties van 10% op het kWh-verbruik.”

Sanadome-wallpaper

Welten

Hogere spanning door zonnepanelen

Welten verlaagt spanning en voorkomt verdere problemen en kosten

“Door installatie van zonnepanelen besparen wij energie en reduceren wij daardoor onze CO2-uitstoot. Helaas bleek dat deze zonnepanelen voor een te hoge spanning zorgden in onze elektrische installatie, waardoor kantoorapparatuur veelvuldig in storing viel of defect raakte. Gelukkig had HyTEPS een passende oplossing, waardoor wij weer kunnen vertrouwen op onze elektrische installatie en apparatuur.” - Han Welten, directeur Welten Reinigingsapparatuur

✓ Lagere Spanning

✓ Reductie Storingen

✓ Verlenging levensduur

✓ Besparing energy & CO2

Welten kiest voor zonnepanelen

“Het familiebedrijf Welten uit Deurne bestaat al sinds 1957. Vanwege onze specialisatie in de verkoop, service en onderhoud van hoogwaardige reinigingsapparatuur en hydraulica heet ons bedrijf sinds 1990 Welten Reinigingsapparatuur. Om een bijdrage te leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot kozen wij voor de installatie van een groot aantal zonnepanelen.”

Hoge spanning veroorzaakt problemen

“Door de installatie van zonnepanelen hebben wij een grote stap gezet op de duurzaamheidsladder. Na installatie van de zonnepanelen hadden wij echter ineens veel vaker te maken met storingen van kantoorapparatuur die defect raakte. Dit bleek uiteindelijk veroorzaakt te worden door een te hoge spanning in onze elektrische installatie die regelmatig opliep tot 250 Volt. De zonnepanelen zorgen voor een mooie energiebesparing en reductie in CO2, maar tegelijkertijd ook voor een verhoging van de spanning met alle gevolgen van dien.

HyTEPS spanningsverlaging

“Wij hebben in overleg met HyTEPS gekozen voor installatie van een HyTEPS ComEC spannigsoptimalisator. Deze spanningsregelaar verlaagt de spanning met maximaal 20 Volt. Door de verlaagde spanning kunnen wij weer vertrouwen op de gebruikelijke functionaliteit van onze apparatuur en het scheelt ons de nodige kosten voor onderhoud en vervanging. Daarnaast levert deze oplossing ook een verdere besparing aan elektrische energie (kWh) op met de bijbehorende reductie van CO2-uitstoot. Na installatie van de ComEC zijn geen problemen meer geconstateerd die aan het spanningsniveau gerelateerd kunnen worden.”

welten-banner

Sporthal de Ruivert - Energiebesparing met spanningsoptimalisatie - duurzaam, MVO, CO2-reductie

Sporthal De Ruivert

“De naast elkaar gelegen sportcomplexen De Ruivert en Mondriaan in Oss worden zeer intensief gebruikt, waardoor de verlichting zeker 16 uur per dag aan staat. Omdat het conventionele verlichting betreft en beide sporthallen aangesloten zijn op dezelfde voeding leek dit ons een perfecte locatie om energie te besparen met de ComEC spanningsregelaar van HyTEPS. De uiteindelijke besparingsresultaten zijn boven verwachting!” - Pedro Kappen, algemeen directeur van Tijssen Elektro in Oss.

✓ Energiebesparing van 17%

Stroomkwaliteit en Energiebesparing

“Wij werken al enkele jaren naar volle tevredenheid samen met HyTEPS op het gebied van Power Quality, de kwaliteit van spanning en stroom. Begin 2013 heeft HyTEPS ons geïnformeerd over de ComEC spanningsregelaar, waarmee op een eenvoudige manier energie kan worden bespaard op een heel pand, zonder inbreuk te maken op de bestaande infrastructuur. Wij zagen toepassingsmogelijkheden bij onze relaties, waaronder bij de Gemeente Oss. Wij hebben een contract met de Gemeente Oss waar energieverbetering onderdeel van uitmaakt. De Gemeente Oss heeft een groot aantal sportaccommodaties in beheer waar door het gebruik van conventionele verlichting en de ruime openingstijden mooie besparingsresultaten kunnen worden behaald.”

Hyteps training energiebesparing

“Wij hebben contact gezocht met de gemeente Oss. Na de besparingsmogelijkheden te hebben toegelicht heeft een vertegenwoordiger van de gemeente heeft samen met ons deelgenomen aan de HyTEPS training over energiebesparing door het toepassen van spanningsoptimalisatie. Hier is het principe van spanningsoptimalisatie uitgebreid toegelicht. Dit was voor de gemeente Oss doorslaggevend.”

Elektriciteitsbesparing

“De ComEC is geïnstalleerd in de hoofdvoeding, waarop sporthal De Ruivert en Mondriaan zijn aangesloten. De installatie was erg eenvoudig. De gerealiseerde besparing is met 17% op het kWh-verbruik boven alle verwachtingen. Daarnaast is er een aanvullende besparing op onderhoudskosten, omdat door spanningsverlaging de levensduur van elektrische apparatuur wordt verlengd. “

Haval

"De HyTEPS Cos Phi condensatorbank is, zonder inbreuk te maken op de bestaande elektrische infrastructuur of bedrijfsprocessen, geïnstalleerd en levert een directe besparing op, omdat we nu geen blindstroom meer betalen ” - Erwin van Limpt, managing director van Haval Disposables BV.

Innovatieve bedrijfsvoering

Haval Disposables BV is in 1984 gestart met de productie van disposables. Ontwikkeling en innovatie vinden in eigen beheer plaats en zijn onderdeel van de bedrijfsvoering. Door continue vernieuwing van zowel de productietechnieken als het assortiment is Haval Disposables BV uitgegroeid tot een specialist op het gebied van bestekken, glazen en verpakkingen binnen Europa.

Cos Phi capacitorbank

“Wij zijn altijd op zoek naar manieren om ons productieproces en onze bedrijfsvoering te optimaliseren. Daarnaast blijft het natuurlijk voor elk bedrijf interessant om kosten te reduceren. Na een gesprek met Jorlan Peeters van HyTEPS en een analyse van de situatie bleek dat wij door installatie van een HyTEPS Cos Phi condensatorbank op een eenvoudige manier onze kosten voor blindstroom tot 0 euro konden reduceren. Door installatie van deze condensatorbank is daarnaast een extra capaciteit bereikt in de installatie van 500 Ampère, waardoor wij geen extra trafo hoefden bij te plaatsen. De totale investering is in minder dan 2 jaar terugverdiend.”

LEC reduceert slijtage lampen

“We hebben op advies van HyTEPS ook een LEC unit aangeschaft. Hierdoor besparen wij op onze elektriciteitsrekening, maar de hoofdreden is voor ons dat hierdoor onze TL-lampen langer meegaan. Het vervangen van deze lampen is een smerig en tijdrovend proces en door verlenging van de levensduur van de lampen, hebben wij hier nu minder vaak mee te maken. Wij zijn meer dan tevreden met de bereikte resultaten.”
Haval

Wavin

"Duurzaamheid is voor Wavin een belangrijk begrip. Enerzijds ontwikkelen we nieuwe producten die duurzaamheid ondersteunen. Anderzijds kijken we ook naar onze productie en logistiek en proberen we daar elk jaar weer onze energieconsumptie terug te dringen."

Duurzaamheid staat centraal

Wavin is de grootste producent van kunststof leidingssystemen in Europa en sinds de overname door Mexichem dit jaar in de wereld. Duurzaamheid is voor Wavin een belangrijk begrip. Daar werken wij op twee manieren aan. Enerzijds door nieuwe producten te ontwikkelen en op de markt te brengen die duurzaamheid ondersteunen. Anderzijds kijken wij ook naar onze productie en logistiek en proberen we daar ook elk jaar weer onze energieconsumptie terug te dringen.

Aanzienlijke energiebesparing

Bij spuitgietbedrijven zijn de spuitgietmachines enorme grootverbruikers van elektriciteit. Maarten Hamberg vertelt dan ook: “We hebben gekeken naar het energieverbruik van onze spuitgietmachines en daar grote stappen kunnen maken, door SinuMEC spanningsregelaars voor motoren van HyTEPS toe te passen. Door dat te doen besparen we aanzienlijk op ons stroomverbruik met een meer dan interessante terugverdientijd. Concessies aan de machineprestaties hebben we daarbij niet gedaan.”

Installatiegemak

Het toepassen van spanningsregelaars was echt nieuw voor ons. Tot nu toe hadden wij ervaring met frequentieregelaars, maar niet met spanningsregelaars. Wat opviel was de eenvoud van installatie van de spanningsregelaar en ook het inregelen daarvan was erg eenvoudig.
Wavin

Eneco

Wij nemen in deze tijd waarin energiebesparing, milieu en duurzaam ondernemen een belangrijke rol spelen onze verantwoordelijkheid. We zoeken constant naar mogelijkheden om onze klanten waar mogelijk te ondersteunen, op weg naar een meer duurzame samenleving.
✓ 11,4% op het totaalverbruik

Eneco Installatiebedrijven Alles onder één dak

Eneco Installatiebedrijven B.V., tot 1 januari 2013 GSU, is al ruim 40 jaar totaalinstallateur op het gebied van warmte, warm water, elektra, koeling, ventilatie, luchtbehandeling en duurzame energie voor zowel particulieren, woningbouworganisaties als utiliteit.

Duurzame koers

Naast conventionele energiesystemen wil Eneco een duurzame koers volgen en biedt zij advies over de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Eneco adviseert niet alleen, maar kan daarnaast ook de installatie en het onderhoud verzorgen.

ComEC spanningsregelaar Energiebesparing tot 15%

Via het remote energy management systeem krijgen wij real-time inzicht in ons kWh-verbruik en de besparing die wij met de ComEC realiseren. De gemiddelde kWh-besparing ligt rond de 11,4%
Eneco

Gemeente Groesbeek

"Op advies en engineering van Accocare heeft de Gemeente Groesbeek in een optimale mix keuzes gemaakt om verschillende energiebesparende maatregelen in het pand van het gemeentehuis door te voeren. Uiteindelijk realiseert de gemeente hiermee een energielabel A verbetering. Door het plaatsen van de ComEC Energie Controller van HyTEPS bespaart de Gemeente Groesbeek 6,7% aan kWh op het elektriciteitsverbruik van het gemeentehuis." - Theo Wijers, directeur van Nikkelen elektrotechniek, ketenlid van Accocare en ElektroNed.
✓ 6,7% besparing op het totaalverbruik

Verduurzaming onroerend goed

De Gemeente Groesbeek wil haar gemeentelijk onroerend goed zoveel mogelijk verduurzamen en energiebesparende maatregelen doorvoeren. Voor het gemeentehuis heeft de Gemeente Groesbeek gekozen voor het verduurzamingsplan van Accocare, op basis van hoofdzakelijk elektrotechnische en werktuigbouwkundige aanpassingen. De ComEC Energie Controller is onderdeel van dit energiebesparingsplan.

Accocare serviceorganisatie

Accocare is een ketensamenwerking van bedrijven werkzaam op bouwkundig, werktuigbouwkundig en elektrotechnisch gebied. Door bundeling van kennis en specialismen bieden wij een totaal onderhoudsconcept met ontzorging van onze opdrachtgever als doel. Nikkelen elektrotechniek is ketenlid van Accocare en lid van ElektroNed. Wij zijn al meer dan 50 jaar met succes in het hele land actief binnen het brede spectrum aan bedrijven en instellingen in de utiliteitssector.

Elektriciteitsbesparing

Op basis van o.a. installatiegemak en terugverdientijd heeft de gemeente de door te voeren energiebesparingsmaatregelen gekozen. De Energie Controller van HyTEPS behoorde tot de uiteindelijke keuzes. Door installatie van de ComEC achter de hoofdschakelaar bespaart de Gemeente Groesbeek op alle in het pand aanwezige elektrische apparatuur. Dit levert een totale elektriciteitsbesparing op van circa 6,7%
Gemeente Groesbeek

Dycore Systeemvloeren

Dycore Systeemvloeren is een dochteronderneming van het beursgenoteerde en wereldwijd opererende CRH. Dycore ontwikkeld, produceert en levert betonnen systeemvloeren voor de meest uiteenlopende gebouwen en diverse toepassingen: begane grondvloeren, verdiepingsvloeren en dakvloeren.
✓ 25% besparing op verlichting

De steeds maar toenemende prijs van elektriciteit wordt een steeds belangrijker deel van de productiekosten. Dycore Systeemvloeren wil zo efficiënt mogelijk omgaan met energie om het milieu te sparen en kosten te drukken. In de fabriekshal van Dycore hangen Kwikdamp lampen, de terreinverlichting is voornamelijk hoge druk kwikdamp en in het magazijn wordt TL verlichting toegepast. De verlichting brand ongeveer 12 tot 14 uur per dag.

Voor deze proef is voor de verlichting een kWh meter gehangen. Het verbruik met en zonder LEC B is gemeten. Een besparing van 25% op de kWh verbruik van de verlichting is geconstateerd.

Dycore

RTP Elektrotechniek B.V.

“RTP adviseert haar klanten omtrent energiebesparing en levensduur verlenging van bestaande en nieuwe verlichtingsinstallaties. Via de Technische Unie Nijmegen zijn wij bij HyTEPS terecht gekomen. Wij hebben inmiddels 8 HyTEPS Licht Energie Controllers geïnstalleerd bij een drietal industriële bedrijven met HPL lampen.” - Arnold van Ooijen, Accountmanager bij RTP
✓ 23% tot 30% besparing op verlichting

Bijna 100 jaar ervaring

RTP Elektrotechniek B.V. uit Afferden is een installatiebedrijf met momenteel ca. 120 medewerkers en een ervaring van bijna 100 jaar. RTP biedt engineering, realisering, service en onderhoud op een zeer breed terrein. Van E-installaties voor utiliteit- en industriële projecten tot de installatie van telefooncentrales en datanetwerken. Ook het verrichten van keuringen en inspecties, de bouw van besturingspanelen en PLC- en visualiseringssystemen zijn voorbeelden van de specialismen van RTP.

HyTEPS Licht Energie Controller

Arnold van Ooijen, Accountmanager bij RTP: “RTP adviseert haar klanten omtrent energiebesparing en levensduur verlenging van bestaande en nieuwe verlichtingsinstallaties. Via Henk Laarakkers van Technische Unie Nijmegen zijn wij bij HyTEPS terecht gekomen. Wij hebben inmiddels 8 HyTEPS Licht Energie Controllers geïnstalleerd bij een drietal industriële bedrijven met HPL lampen. Het zijn alle drie metaal gerelateerde bedrijven nl. een scheepswerf, een spuitbus producent en een verzinkerij. Op dit moment onderzoeken wij de besparingsmogelijkheden met de HyTEPS Licht Energie Controller binnen een glasfabriek.”

23% tot 30% besparing met korte ROI

Voor levering wordt aan de hand van een eenvoudige tabel de mogelijke energiebesparing, terugverdientijd en levensduur verlenging inzichtelijk gemaakt. “Bij iedere oplevering verzorgen wij een rapport met de daadwerkelijke behaalde besparing. De beloftes die wij bij onze projecten op voorhand aan de hand van het rekenschema hebben gedaan zijn gerealiseerd en soms zijn de resultaten zelfs nog beter dan verwacht”, aldus een enthousiaste Arnold van Ooijen.
Bij de door RTP geïnstalleerde projecten resulteren de aantoonbare behaalde energiebesparingen met de HyTEPS Licht Energie Controller van 23 % tot 30 % met een terugverdientijd van 1 tot 2 jaar.

RTP

Perfetti van Melle Benelux B.V.

Perfetti Van Melle is een zoetwarenconcern dat beroemde zoetwaren- en kauwgummerken produceert en verkoopt in meer dan 130 landen. “We staan qua omvang als derde op de wereldranglijst van snoepfabrikanten” zo vertelt dhr. Peter Marijnissen van de vestiging Breda. Vestiging Breda telt ca. 700 vaste medewerkers en produceert vnl. Mentos voor de Europese, Amerikaanse en Japanse markt.
✓ 17% besparing op verlichting

Terug naar conventionele verlichting

Na slechte ervaringen met Hoog Frequente verlichting- welke telkens na 5 jaar stuk ging - heeft Perfetti Breda besloten de komende jaren weer volledig terug te gaan naar conventionele verlichting. In 2009 is er in overleg met Technische Unie Breda en HyTEPS besloten tot de aanschaf van een eerste HyTEPS Licht Energie Controller voor de pakkerij.

Eenvoudige installatie HyTEPS Licht Energie Controller

"Aan de hand van door mij verstrekte meetgegevens heeft HyTEPS een berekening gemaakt waaruit een voor ons interessante mogelijke energiebesparing en terugverdientijd naar voren kwam. Wij hebben de eerste unit gekocht en geïnstalleerd in de pakkerij. De installatie is door onszelf verzorgd en eenvoudig. Het is voor een elektricien echt geen uitdaging” aldus een tevreden Peter Marijnissen. Enkele maanden na de installatie in mei 2009 is er door HyTEPS nog een eindmeting uitgevoerd om de daadwerkelijke besparing en terugverdientijd vast te stellen.

Energiebesparing van 17% op kW

Met deze eerste unit is een besparing van 17% op kW gerealiseerd met een terugverdientijd van nog geen anderhalf jaar. “Aan de hand van het tabelletje dat wij van HyTEPS hebben ontvangen na de metingen kunnen wij de mogelijke besparingen op andere delen van de lichtinstallatie eenvoudig inzichtelijk maken door deze zelf te vullen met de relevante gegevens. De komende jaren willen wij jaarlijks nog eens 1-2 HyTEPS Licht Energie Controllers gaan installeren” geeft Peter Marijnissen aan.
Perfetti