Team FAST

Samen werken aan een duurzame toekomst

Wij geloven in de kracht van samenwerking, in het belang van efficiëntie en de noodzaak van duurzaamheid. Toen Team FAST ons benaderde om onze bijdrage te leveren aan hun 'Hydrozine project' zijn wij vol enthousiasme de uitdaging aangegaan. Met onze elektrotechnische kennis, ervaring en innovatieve producten leveren wij een waardevolle bijdrage aan het Hydrozine project.

Om de omslag naar een duurzame toekomst te kunnen maken is een energiedrager nodig die fossiele brandstoffen kan vervangen. Team FAST draagt Hydrozine aan als een geschikte kandidaat. Hydrozine is een veilige vloeistof met een hoge energiedichtheid. Hydrozine kan efficiënt omgezet worden in energie, waar en wanneer het nodig is.

Samenwerking HyTEPS - Team FAST

Team FAST - HyTEPS


Team FAST team

Team FAST is een ambitieus, multidisciplinair studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat duurzaamheid en innovatie als kernwaarde heeft. Het team bestaat uit ruim 30 studenten van de TU/e en Fontys Eindhoven.
Het team is opgericht in september 2015 na het winnen van de Brains Award 2015. Het idee kent zijn oorsprong in een Honors project voor excellente TU/e studenten in het studiejaar 2014-2015. Tijdens dit Honors project is een klein schaalmodel gemaakt dat reed op Hydrozine (mierenzuur). Inmiddels is het team druk bezig deze technologie uit het lab te halen en te implementeren in een levensecht voorwerp: een stadsbus rijdend op Hydrozine.

FAST staat voor Formic Acid Sustainable Transport. Team FAST is ervan overtuigd dat Hydrozine de transportsector duurzaam kan maken in de nabije toekomst.

Team FAST team


Hydrozine als brandstof

Hydrozine bestaat voor 99% uit mierenzuur en voor de rest uit een aanvullend middel dat ervoor zorgt dat mierenzuur toepasbaar is onder alle omstandigheden, zoals koud weer. Mierenzuur is een molecuul dat bestaat uit koolstofdioxide (CO2) en waterstof (H2). Het is een molecuul dat ook in de natuur voorkomt in bijvoorbeeld mieren en een brandnetel (vandaar ook de naam mierenzuur). Team FAST gebruikt mierenzuur om grote hoeveelheden energie in op te slaan en te vervoeren. Onder invloed van een katalysator wordt mierenzuur gesplitst in koolstofdioxide en waterstof. De waterstof wordt daarna gebruikt om elektriciteit op te wekken en de elektrische motoren aan te drijven door middel van een brandstofcel. De emissies die uit de uitlaatpijp komen zijn water en CO2. Dit proces stoot geen schadelijke stoffen stikstofoxiden uit. Daarom is het gebruik van Hydrozine beter voor onze gezondheid dan de huidige fossiele brandstoffen.

Hydrozine duurzaam noemen kan vreemd worden beschouwd omdat het CO2 uitstoot. Echter tijdens de duurzame productie van Hydrozine wordt er CO2 gebruikt van een CO2-bron (lucht, uitlaatgassen, biomassa, etc.) en samen met water tot mierenzuur gevormd. Op deze manier wordt de koolstofketen gesloten.

Van Formauto naar stadsbus

Team FAST werkt momenteel aan een levensechte stadsbus die rijdt op Hydrozine. Voordat werd begonnen aan de stadsbus is er een werkend 1 meter lang schaalmodel gemaakt in de vorm van een auto. Dit prototype heeft de naam Formauto Junior. Dit prototype is gemaakt als proof of concept. Het prototype produceert ongeveer 25 watt en werd gepresenteerd in januari 2016.

Naast het aandrijven van een stadsbus is Hydrozine ook geschikt voor andere toepassingen die elektriciteit, warmte, water of CO2 nodig hebben. In de toekomst zal Team FAST werken aan andere toepassingen die kunnen werken met Hydrozine.

Voor meer informatie omtrent het Hydrozine project

Team FAST informeert u graag